Parlem de faixa abdominal i no de “tauleta de xocolata”

Quan parlem de faixa abdominal fem referència al conjunt de músculs que la componen: transvers, oblic intern, oblic extern i recte abdominal. La faixa abdominal és una zona molt important del nostre cos que és el nexe d'unió de forces entre el tren superior i el tren inferior i és la musculatura encarregada de dotar d'estabilitat la zona lumbar, que protegeix la columna vertebral. Per aquest motiu és molt important realitzar un correcte treball de tota la musculatura abdominal, per això us presentem 10 aspectes a tenir en compte en relació al treball de la musculatura de la faixa abdominal:


1. El treball abdominal de tota la vida (curl abdominal) només exercita el recte de l’abdomen i, com que normalment no s’executa correctament, és perjudicial per a la zona lumbar i, fins i tot, a nivell cervical. En realitzar el moviment s’activa el psoas, que es fixa a les vèrtebres T12-L5, provocant un augment de la curvatura lumbar.


2. El treball abdominal tradicional no és funcional, doncs en gairebé cap acció esportiva es realitza aquest moviment.


3. El treball abdominal tradicional activa el recte de l’abdomen de forma voluntària, i el que hem d’aconseguir és que tota la faixa abdominal s’activi automàticament durant els moviments espontanis.


4. Si vols una bona “tauleta de xocolata”, cuida la dieta, no centris els teus esforços a fer abdominals. Tot és qüestió de composició corporal, hi pot haver gent que tingui un recte de l’abdomen molt més potent i desenvolupat, però amb més greix subcutani que li cobreix i, per tant, amb una “tauleta de xocolata” poc visible.


5. El treball tradicional d’abdominals (curl abdominal ) no millora l’estabilitat del tronc en les accions del dia a dia.


6. El treball abdominal normalment és hiperpressiu i, en molts casos, pot ser perjudicial, sobretot per a dones grans i/o postembarassades. Per aquest motiu també existeixen els abdominals hipopressius. Cal saber com hem de treballar depenent de la nostra situació personal.


7. El treball abdominal mai hauria de ser excèntric, més aviat amb poc recorregut i concèntric o isomètric, ja que és un tipus de musculatura flàscida que tendeix a l’allargament. Per això molta gent acaba tenint panxa amb el pas dels anys.


8. Un treball funcional i d’alta intensitat ben estructurat pot afavorir molt la bona estructura de tota la faixa abdominal.


9. És important conèixer tots els músculs implicats en l’execució dels exercicis, els orígens i insercions i la direcció de les fibres d’aquests per poder-los treballar correctament. El transvers és un dels més importants perquè ens agafa la cintura com una faixa, però el més important és que uns i altres estiguin compensats a nivells de força. També cal tenir molt en compte la importància del treball de la musculatura interna com el sòl pèlvic.


10. En qualsevol activitat física i/o esportiva on hi hagi un salt, un llançament, una recepció, un canvi de direcció, un gir, una acceleració, una inestabilitat no prevista.... el fet de tenir una bona faixa abdominal, ens permetrà evitar possibles lesions i ens ajudarà a millorar l’equilibri general del cos i l’explosivitat i precisió dels nostres moviments.


Sigueu actius, manteniu-vos vius!


#DepènDeTu


#Entrenament

Posts destacats
Posts recents